Emlékoldal


+1
2 Gyertya
Nelson Rolihlahla Mandela
1918 - 2013
Kattints ide a további információkért
Ültette: Word Voks
Ültetve: 2015.11.11 13:17:09

Nelson Rolihlahla Mandela (Mvezo, Dél-afrikai Unió, 1918. július 18. – Johannesburg, 2013. december 5.) a Dél-afrikai Köztársaság első feketebőrű elnöke. Korábban apartheidellenes aktivista, az Afrikai Nemzeti Kongresszus és az Umkhonto we Sizwe katonai vezetője. Apartheidellenes tevékenysége miatt 27 évet börtönben töltött; nagy részét a Robben-szigeten. 1990-ben Frederik Willem de Klerk elnök utasítására szabadon bocsátották, és egy többéves nemzeti kiegyezési folyamat végén 1994-ben elnökké választották. Az apartheid-rendszer tárgyalásos felszámolásáért de Klerkkel megosztva Nobel-békedíjat kapott 1993-ban. A faji megkülönböztetés ellenzőinek körében, Dél-Afrikában és világszerte, Mandela a szabadság és az egyenlőség jelképe.

1. A legnagyobb dicsőség nem az, hogy soha nem vallunk kudarcot, hanem hogy minden bukás után képesek vagyunk felemelkedni.

"Do not judge me by my successes, judge me by how many times I fell down and got back up again."- Nelson Mandela

2. A tanulás a legerősebb fegyver, amivel megváltoztathatod a világot.

3. A tűz ellen csakis tűzzel lehet felvenni a harcot.

4. Senki se születik úgy, hogy gyűlöl egy másik személyt a bőrszíne, a származása vagy vallása miatt. Az embernek meg kell tanulnia gyűlölni, ha képes a gyűlöletet elsajátítani, akkor meg lehet tanítani a szeretetre, mert a szeretetet az emberi szív sokkal természetesebbnek érzi, mint az ellentétét.

5. Mindig lehetetlennek látszik egészen addig, amíg nem sikerül.

6. A gyűlölet elködösíti az elmét és a józan gondolkodás útjában áll. Egy jó vezető nem engedheti meg magának, hogy gyűlöljön.

7.Többre visszük a világban könyörülettel, mint megtorlással.

8. Irányíts a háttérből, s hagyd, hadd higgyék, hogy ők vannak az élen.

9. Nem az a bátor ember, aki nem fél, hanem az, aki legyőzi a félelmét.

10. Azoké a dicsőség, akik soha nem mondanak le az igazságról, még akkor sem, mikor a helyzet komornak és kilátástalannak tűnik.

11.A szabadsághoz nem elég, ha levetjük láncainkat: úgy kell élnünk, hogy tiszteletben tartsuk és elősegítsük mások szabadságát.

12. Azt mondják, addig nem ismerhetsz teljességében egy nemzetet, amíg nem voltál a börtönében.

13. Addig az ember nem nyugodhat békében, amíg nem teljesítette nemzetéhez és országához fűződő szent kötelességét.

Reméljük eljön az az idő iskolánkban amikor Nelson Mandelát tanítanak iskolákban. A mondásai az értelemre hatnak és megérintik az ember lelkét. A demokrácia szavai szólnak általa örök érvényűen mindenkihez.

Almafa
The memori table
Támogatók → Virtuális park →